Britský finančný sektor môže po Brexite stratiť vplyv na trh v EÚ

15.11.2015 Celý región

Hongkong 14. novembra (TASR) - Britskému finančnému sektoru, ktorý patrí medzi najväčšie odvetvia domáceho sektora služieb hrozí, že stratí svoj výkon, ak krajina vystúpi z Európskej únie (EÚ). Stúpenci tzv. Brexitu (odchodu Británie z EÚ) sa mýlia, ak tvrdia, že sa to finančného sektora nijako výrazne nedotkne. Vyhlásil to eurokomisár pre finančné služby a kapitálové trhy Jonathan Hill počas návštevy v Hongkongu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský premiér David Cameron sa pokúša dosiahnuť zmeny podmienok členstva svojej krajiny v EÚ, ktoré by potom chcel predložiť voličom v referende.

Eurokomisár Hill, bývalý Cameronov poradca, varoval, že londýnska finančná štvrť City stratí po Brexite svoj vplyv na jednotný európsky trh. Uviedol tiež, že ho množstvo finančných spoločností upozornilo, že jednotný európsky trh je veľmi dôležitý pre ich podnikanie, chceli by preto zostať jeho súčasťou.

"Niektorí ľudia tvrdia, že Británia môže vystúpiť z EÚ a stále bude mať prístup na jednotný trh za rovnakých podmienok ako v súčasnosti. Nemyslím, že je to pravda a ľudia by to mali pochopiť," varoval Hill.

Pripomenul, že ak Británia bude chcieť mať aj po odchode z EÚ nejaký prístup na jednotný európsky trh, pravdepodobne bude musieť nejakým spôsobom prispievať do rozpočtu únie.

"Ak ste súčasťou niečoho a odídete, odchod sa vlečie, je ťažký a zatrpknutý, nemôžete očakávať lepšie podmienky od niekoho, koho ste opustili. Tak to v živote nefunguje," upozornil.

Cameron predložil Bruselu svoje požiadavky na zmeny podmienok členstva v EÚ formálne tento týždeň.

Britský finančný priemysel sa podieľa takmer 25 % na výkone sektora finančných služieb v únii. Približne 8 % z celkových príjmov Británie generujú tamojšie banky, maklérske, investičné a ďalšie finančné spoločnosti.
 

Vyberte región